ΕΘΙΜΟ

2025-06-25

Στο Έθιμο, η γεύση δεν είναι απλώς απόλαυση. Είναι διάλογος. Είναι μνήμη. Είναι πολιτισμός.

Στην καρδιά της Αμμουδάρας, μέσα στο φιλόξενο περιβάλλον του ξενοδοχείου Alsus Boutique, το εστιατόριο Έθιμο έρχεται να επαναπροσδιορίσει την έννοια της γαστρονομικής εμπειρίας. Δεν πρόκειται απλώς για έναν χώρο εστίασης, αλλά για ένα καινοτόμο project που φέρνει στο προσκήνιο την αλήθεια στο φαγητό, στα πρόσωπα, στη μουσική.

Το Έθιμο αναδεικνύει την ελληνική παράδοση με έναν τρόπο βιωματικό και σύγχρονο, προσφέροντας μια πολυαισθητηριακή αφήγηση γεμάτη γεύσεις, ήχους και εικόνες.


Cretan Gastronomy

Η κουζίνα στο Έθιμο φέρει την υπογραφή του Κρητικού σεφ Νικολάου Χωματά, ενός από τους πιο δραστήριους και πολυσχιδείς εκπροσώπους της γαστρονομικής σκηνής του νησιού, με επαγγελματική εμπειρία σε Κρήτη, Ελλάδα και εξωτερικό.

Με βαθιά βιωματική σχέση με τη μοναστηριακή διατροφή, δημιουργεί πιάτα που παντρεύουν την αυθεντική ελληνική κουζίνα με τοπικά κρητικά προϊόντα, μεταφέροντας στο πιάτο ιστορίες, μνήμες και πνευματικότητα.

Το Έθιμο δεν σταματά στη γεύση. Πρόκειται για ένα ζωντανό εγχείρημα πολιτισμού, όπου το φαγητό συνομιλεί με τη μουσική, το πρόσωπο και την εικόνα. Σε κάθε πιάτο αντανακλάται η ιστορία ενός τόπου, μιας μνήμης και μιας αφήγησης. Η σύνθεση αυτή κορυφώνεται κάθε Σάββατο βράδυ, στις γαστρονομικές μουσικές βραδιές που έχουν ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού. Εκεί, η μουσική αγκαλιάζει το φαγητό, και οι γεύσεις αναδεικνύονται μέσα από ήχους που προκαλούν τον ουρανίσκο να θυμηθεί, να ονειρευτεί και να εκφράσει συναισθήματα.


Πρωτοεργάτης και εμπνευστής αυτής της ξεχωριστής πρωτοβουλίας είναι ο Γιώργος Σαμαριτάκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου και του Alsus Boutique Hotel. Με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης και της γαστρονομικής φιλοξενίας, ο Γιώργος Σαμαριτάκης διαθέτει βαθιά γνώση του καλού φαγητού και της ποιοτικής εξυπηρέτησης.

Με όραμα, αισθητική και αυθεντική αγάπη για τον πολιτισμό της Κρήτης, δημιούργησε έναν χώρο όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη δημιουργικότητα, και η φιλοξενία μετατρέπεται σε ολιστική εμπειρία ζωής. Το φετινό δυναμικό ξεκίνημα του «Έθιμο» έρχεται να επιβεβαιώσει πως δεν πρόκειται απλώς για μία ακόμη γαστρονομική πρόταση, αλλά για έναν πολιτισμικό κόμβο που εμπλουτίζει τον γαστρονομικό χάρτη του νησιού με ποιότητα, συνέπεια και ουσία.